Een goed gesocialiseerde puppy groeit op tot een zelfverzekerde en vriendelijke hond. Socialisatie is het proces waarbij je puppy leert omgaan met verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties. Het is essentieel voor de ontwikkeling van een stabiele en goed aangepaste hond. In dit artikel geven we tips voor het socialiseren van je puppy, de belangrijke fases van socialisatie en verwijzen we naar handige producten en boeken die je hierbij kunnen helpen.
Socialisatie helpt je puppy om positieve ervaringen op te doen met nieuwe dingen, wat angst en agressie in de toekomst kan voorkomen. Het is het beste om te beginnen met socialisatie tijdens de gevoelige periode, die duurt van ongeveer 3 tot 14 weken oud. Maar ook daarna blijft socialisatie belangrijk, het helpt je puppy – en uiteindelijk volwassen hond om:
Introduceer je puppy geleidelijk aan verschillende plaatsen zoals huizen, parken, liften, openbaar vervoer en winkels. Doe vooral niet te veel op één dag; één nieuwe indruk per twee dagen is voldoende. Zorg ervoor dat de ervaringen positief zijn en vermijd overweldigende situaties.
Laat je puppy ook wennen aan verschillende oppervlakken in en buiten het huis, zoals zand, hout en tegels. Dit helpt hem later om niet bang te zijn voor variaties in ondergrond.
Handig voor als je op pad bent met je puppy is een hondendraagzak; je puppy mag namelijk nog niet zo lang lopen – en zo kun je hem toch nieuwe indrukken bijbrengen.
Het is goed voor de ontwikkeling van je puppy om met nieuwe mensen, kinderen en dieren kennis te maken. Laat hem rustig wennen aan nieuwe sociale situaties die hem op een positieve en rustige manier in contact brengen met nieuwe mensen.
Laat je puppy kennismaken met verschillende mensen (jong, oud, verschillende etniciteiten) en andere dieren (honden, katten, paarden). Dit helpt je puppy om sociaalvaardiger te worden.
Beloon je puppy met lekkernijen en lof wanneer hij rustig en zelfverzekerd reageert op nieuwe ervaringen. Dit versterkt positief gedrag en moedigt je puppy aan om nieuwsgierig te blijven.
Laat je puppy kennismaken met verschillende geluiden zoals verkeer, huishoudelijke apparaten, vuurwerk (als het die tijd van het jaar is) en verschillende weersomstandigheden. Begin met zachte volumes en verhoog geleidelijk de intensiteit. En ook hierbij geldt weer: doe vooral niet te veel op één dag.
Een puppycursus is een geweldige manier om je puppy te socialiseren onder begeleiding van een professional. Het biedt gestructureerde socialisatie en leert je puppy basiscommando’s.
Alvast thuis aan de slag met wat basiscommando’s? Of tussen de trainingen door samen oefenen? In dit boek ‘Puppy’s voor Dummies’ staan alle basiscommando’s super goed uitgelegd.
Organiseer regelmatig speelafspraken met andere honden of zoek gewoon plekken in het bos op waar je zeker weet dat je andere (goed gesocialiseerde) honden tegenkomt. Dit helpt je puppy om goede sociale vaardigheden te ontwikkelen en te leren hoe hij met andere honden moet omgaan. Het allerbeste is om je puppy te laten spelen met leeftijdsgenoten, bij wat oudere honden hebben ze al snel de neiging om zich onderdanig op te stellen.
Het socialiseren van je puppy begint zodra je hem meeneemt naar je huis. De eerste week laat je je puppy thuis wennen aan de mensen, dieren en geluiden binnen het eigen huishouden. Neem de tijd en bekijk goed wanneer je puppy klaar is voor een nieuwe ontdekking. De belangrijkste socialisatiefasen van een puppy:
Deze eerste twee maanden met zijn moeder en nestgenoten zijn essentieel voor een goede socialisatie van de puppy. Het aangeleerde gedrag en de ervaringen spelen een grote rol in zijn gedragsontwikkeling.
Begin in deze periode geleidelijk met het socialisatieproces. Hoewel je puppy nog niet volledig is gevaccineerd, kun je hem toch meenemen naar buiten, maar wees voorzichtig en vermijd druk bezochte plekken nog eventjes.
Bezoek met je puppy de dierenarts voor zijn vaccinaties, daarna kun je met je puppy overal komen en kun je ook in deze periode lekker aan de slag met bovenstaande tips voor het socialiseren van je puppy.
Neem je puppy weg uit de situatie die hij eng vindt. Geef hem na deze negatievere ervaring minstens 48 uur rust en probeer het later nog eens. Word nooit boos op je pup en ondersteun hem juist met bemoedigende woorden.
Gebruik de bovenstaande tips om je puppy te helpen positieve ervaringen op te doen en hem voor te bereiden op verschillende situaties in zijn leven. Neem de tijd en geniet van het proces – want voor je het weet is het voorbij en is je puppy ineens een volwassen, zelfverzekerde hond!
Lees verder
Lees verder
Lees verder