Elke
Hallo, welkom bij De Beste Hondenbaas! Mijn ervaring als hondeneigenaar heeft me geleerd hoe uitdagend het kan zijn om de juiste spullen voor onze vriendjes te vinden. Daarom heb ik www.debestehondenbaas.nl opgericht: een platform waar ik mijn kennis en ervaring deel om jou te helpen de beste keuzes te maken voor jouw hond.

Hoe groot moet een hondenbench zijn?

5 / 01 / 2024 in
Elke
Hallo, welkom bij De Beste Hondenbaas! Mijn ervaring als hondeneigenaar heeft me geleerd hoe uitdagend het kan zijn om de juiste spullen voor onze vriendjes te vinden. Daarom heb ik www.debestehondenbaas.nl opgericht: een platform waar ik mijn kennis en ervaring deel om jou te helpen de beste keuzes te maken voor jouw hond.

Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van je hond bij het kiezen van een hondenbench. Je viervoeter moet namelijk wel genoeg ruimte hebben om comfortabel te kunnen zitten, staan en draaien. Hij of zij moet rechtop kunnen staan in de hondenbench zonder dat zijn of haar hoofd het dak raakt én lang genoeg zijn zodat hij of zij languit kan liggen. Ook moet je er rekening mee houden dat een te kleine hondenbench ongemakkelijk kan zijn en veel bewegingsbeperking kan veroorzaken. Een te grote hondenbench geeft daarentegen weer geen veilig en geborgen gevoel die het juist wel zou moeten bieden. In dit artikel vertellen we je alles over hoe groot de hondenbench voor je hond moet zijn.

Wanneer is een bench te krap of te ruim?

Een hondenbench moet groot genoeg zijn voor je hond om erin te kunnen staan, liggen, draaien en comfortabel zijn poten te kunnen strekken. Wanneer een hondenbench te krap is zal de hond zich ingesloten en oncomfortabel voelen. Dit kan leiden tot lichamelijke problemen zoals stijfheid van de spieren en gewrichtspijn, maar ook tot gedragsproblemen zoals angst en onrust. 

Wanneer een hondenbench te ruim is kan de hond zich ook ongemakkelijk en onveilig voelen omdat zijn eigen plek niet duidelijk afgebakend is. Het kan hem of haar onzeker maken en dat zorgt voor angstig of dominant gedrag. Je zou een bench die groter en kleiner te maken is kunnen overwegen voor bijvoorbeeld zeer jonge puppy’s die nog flink gaan groeien.

Het opmeten van je hond

De maat van een hondenbench wordt bepaald op basis van de grootte en ras van jouw hond. Omdat er nogal verschil wil zitten tussen de daadwerkelijke grootte van de hond en de gemiddelde grootte van het ras, raden we je aan om je hond op te meten voor je een bench bestelt. Om zeker te weten dat je de juiste maat kiest, leggen we je graag precies uit hoe je dat doet. Het is geen moeilijk klusje, maar wel iets wat je zorgvuldig moet doen. Het opmeten van je hond gaat waarschijnlijk een stuk makkelijker met een lekkere traktatie voor je viervoeter.

De eerste stap is het meten van de lengte van je hond. Je meet daarbij van het tipje van de neus tot het begin van de staart.

Dan ga je de hoogte van je hond meten. Meet daarbij vanaf de grond tot het hoogste puntje van de rug van je hond.

Meet nu de breedte van je viervoeter. Het breedste punt zijn de shouders, meet dus de lengte tussen de linker- en rechterschouder op het breedste punt.

Bepalen van de juiste maat hondenbench

Klaar met opmeten? Top! Dan kun je nu gaan bepalen wat de juiste maat hondenbench is. Daar moet je een beetje voor rekenen. Stel je voor dat je hond 30 cm hoog is en 45 cm lang. Vermenigvuldig dan de ruglengte met 1,25, dan krijg je 45 x 1,25 = 56,25 (rond af omhoog). De juiste bench is dan 57 cm lang en 30 cm hoog.

Veel fabrikanten van hondenbenches leveren maattabellen aan die overeenkomen met de grootte van je hond. Mocht de bench kleiner of groter uitvallen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de fabrikant. Een goede maat bench is zowel voor de hond als voor jou zelf enorm belangrijk voor een ontspannen sfeer.

Kijk ook altijd goed naar het materiaal bench dat je aanschaft. Een houten bench kan namelijk krimpen door vocht, terwijl een ijzeren bench dat minder snel zal doen. Stoffen benches geven dan weer meer comfort maar minder lucht.

Andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de juiste maat hondenbench

Niet alleen de grootte van je hond en het ras spelen een rol bij het bepalen van de juiste maat hondenbench. Het gedrag van je hond is ook belangrijk wanneer je een bench gaat uitzoeken. Als je hond heel actief is en nooit stilzit of ligt, kun je beter een groter formaat bench kiezen. Het tegenovergestelde is ook waar: als je hond vaak relaxt en zich graag oprolt als een balletje, voelt hij zich waarschijnlijk meer op zijn gemak in een kleinere bench.

Ook kan het materiaal waaruit de bench gemaakt is een rol spelen of speciale onderdelen zoals een uitneembare schuiflade. Ook van belang zijn de eigenschappen van de plek in huis waar je de hondenbench neerzet. Is er veel omgevingsgeluid of juist niet? Is het een donkere ruimte? Komen er andere dieren? Is er veel vocht of tocht? Al deze factoren kunnen een rol spelen bij het bepalen van het juiste formaat en materiaal hondenbench voor je hond.

Inrichten en laten wennen aan de bench

Net zo belangrijk als het juiste formaat bench voor jouw hond is een goede inrichting en het laten wennen aan zijn eigen vertrouwde omgeving. Leg bijvoorbeeld kussentjes of een dekentje in de bench of dek een gedeelte van de bench af met een deken zodat de hond een ‘holletje’ heeft waarin hij zich terug kan trekken. Wanneer je een jonge puppy in huis neemt die net bij de moeder weg is, is het fijn om er een doekje of knuffeltje met de geur van de moederhond in te leggen. Neem deze na een week weg zodat de overgang van nest naar huis minder groot is voor de pup.

De hond zal niet direct gewend zijn aan zijn eigen plek. Het is daarom belangrijk de bench niet te ver weg te plaatsen van gezinsleden of drukke plekken in huis, zodat de hond voelt dat hij erbij hoort. Sluit het deurtje nooit voordat de hond op zijn gemak is in de bench, anders kan hij in paniek raken en leren dat de bench juist een onaangename plek is. Blijf in het begin een tijdje bij de hondenbench zodat hij zich op zijn gemak voelt. Zorg daarna voor steeds langere tussenpozen waarbij je naar een andere plek in huis gaat en steeds langer wegblijft. Op deze manier leert de hond dat hij soms ook alleen zal moeten zijn.